Facebook:
Автор: ЛИЛИЯ ВЪЛОВА
Прегледана: 769 пъти
Публикувана: 24.02.2012

Днес у нас се наложи социалистическият начин на колективно и диференцирано хранене според вложения труд. Това изисква да се изработят таблици за веществения състав на нашите национални храни. За установяването на резултатите от диференцираното рационално или лечебно хранене необходимо е тези резултати да се отчитат правилно при системните проверки на хранителните дажби - оклади, с изчисляване съдържанието на хранителните вещества, вложени в хранителните продукти.
Изработената от нас таблица е съставена с максимално приближаване към условията на нашето хранене, като сме изтъкнали значението на най-характерните за българската кухня хранителни продукти. В предлаганата таблица сме изравнили броя на калориите с действителното количество белтъци, мазнини и въглеводи, съдържащи се в тия продукти.
Най-пълно разкриване хранителната стойност на продуктите ще получим след изработване на таблица за пълния химически състав, каквато засега у нас още нямаме. Тая работа ще се осъществи само при съвместния труд на хигиенисти, физиолози, биохимици, витаминолози, химици и технолози, под ръководството на Института по хранене на БАН. С помощта на такива съвършени помагала, като таблиците за химическия състав на храните, ще се осъществи най-точен и рационален начин за организиране на храненето на трудещите се в нашата страна.
Съдържанието на витамини в различните продукти е доста колебливо и е в зависимост от редица фактори, влияещи на растежа на растението. При съхраняване и различните обработки част от витамините се губят.
При изчислението за витаминно съдържание трябва да се взимат предвид манипулациите при обработка на продуктите, които отнемат средно около 30% от витаминното съдържание.Сподели коментар:


Вземи линк:
Подобни рецепти :

Тагове: , , ,